Motorcycle Forums banner

Pomoc 2002 CBR600F4i

168 views 5 replies 3 participants last post by  Easy Rider 2  
#1 ·
Mam Hondę cbr600f4i z 2002 roku, która od jakiegoś czasu nie była ruszana. Właśnie kupiłem nowy akumulator i go założyłem, a moje reflektory działają, ale motocykl się nie włącza i deska rozdzielcza też nie. Myślę, że to przepalony bezpiecznik główny lub złe połączenie w stacyjce i myślę, że znalazłem bezpiecznik główny i nie jestem pewien, jak powinien wyglądać, ale coś po prostu wygląda na nie tak. Tak naprawdę niewiele wiem o motocyklach, mam tylko 2 lata doświadczenia w mechanice samochodowej, więc tak naprawdę nie wiem, co robić, jak to przetestować, co mam przetestować i co dalej, jeśli ktoś mógłby pomóc.

#3 ·
JEŻELI.....naprawdę pracujesz przy samochodach od dwóch lat i nie wiesz jak
sprawdzić bezpiecznik, aby zobaczyć czy jest przepalony czy nie........to coś jest tu bardzo nie tak.

Myślę, że potrzebujesz pomocy "na miejscu".
Więc moja szkoła tak naprawdę nie omawiała z nami bezpieczników ani spraw elektrycznych i do tej pory nie miałem dostępu do niczego w domu. Uważam, że mam całkiem dobre pojęcie na podstawie obserwowania innych ludzi, jak robią to w samochodach, ale jak powiedziałem, nie wiem prawie nic o motocyklach, więc nie miałem pojęcia, czy jest tak samo, czy nie i otrzymałem sprzeczne oświadczenia od Google. Ostatnią rzeczą, jaką chcę zrobić, to uszkodzić motocykl bardziej niż już jest, więc potrzebowałem tylko wyjaśnień. Przepraszam, jeśli to nie było jasne.

#4 ·
Istnieje mnóstwo filmów instruktażowych na temat sprawdzania bezpiecznika. Upewnij się, że przetestujesz swój multimetr w ustawieniu omów/rezystancji, zanim umieścisz go na bezpieczniku. Wiele moich tanich multimetrów za 15 dolarów nagle ulega awarii w ciągu roku lub dwóch od ich zakupu.

Do bezpiecznika z przezroczystego tworzywa sztucznego, który można prześwietlić, uważam, że kontrola wizualna jest wystarczająca --- ale tylko wtedy, gdy masz dobre oświetlenie, najlepiej podświetlenie.

I oczywiście bezpiecznik musi zostać wyjęty ze swojego gniazda i musi być czysty, aby można go było sprawdzić.